Alkuhämmennyksestä innostukseen

28.05.2020

Kuin heitto suoraan syvään veteen. Siltä voi tuntua osallistuminen Turun ammattikorkeakoulun projektipajoihin heti ensimmäisenä opintosyksynä.

Opiskelijat Aino Virtanen ja Iina Niinivaara kertovat, että opintojakso on auttanut työllistymisessä, itsevarmuuden ja ammattitaidon kehittymisessä sekä organisointitaidoissa.

Heti ensimmäisenä opintovuotenaan Turun ammattikorkeakoulun tekniikka ja liiketoiminta -sektorin opiskelijat osallistuvat projektipaja-opintojaksolle. Opintojaksoa pyöritetään isolla kädellä, sillä sille osallistuu kaikki noin 1300 aloittavaa opiskelijaa. Opiskelijat jaetaan reilun kymmenen hengen monialaisiin ryhmiin, joista jokainen saa oman projektiaiheensa. Samassa ryhmässä on opiskelijoita eri aloilta aina konetekniikasta myyntityöhön, ja jokainen ryhmä toteuttaa projektinsa syksyn aikana.

Tuotantotalouden opiskelija Aino Virtanen, 22, oli kuullut juttuja projektipajoista jo ennen kuin aloitti edes opiskeluaan Turun AMK:ssa.

– Se ei ollut oikein hyvää palautetta. Usealle oli yllättävän vaikea ajatus olla monialaisessa ryhmässä. Lisäksi monia harmitti, kun toimeksianto ei välttämättä osunut suoraan omaan alaan. Itsekin olin silloin skeptinen oman ryhmäni aiheesta: rekrytapahtuman järjestämisestä, Virtanen kertoo.

Opintojakson juju avautuikin alkuihmetyksen jälkeen: itse projekti ja sen aihe eivät olekaan pääroolissa, vaan tavoitteena on oppia toimimaan monialaisessa ryhmässä, kuten työelämässä yleensä, sekä hallitsemaan projektityötaitojen perusteet. Projektipajassa harjoitellaan, kuinka saada tiimipelaaminen toimimaan yhteisen tavoitteen eteen ja mitä vaatii itsenäisen oppijan roolin ottaminen. Samalla opitaan tapa, jolla Turun amk:ssa opiskellaan.

LUE KOKO ARTIKKELI